4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

TEXNIKA ΘEMATA

H ΓPAMMH ΠAPAΓΩΓHΣ THΣ CITROEN C5

«Mεγαλομεσαίες» προσδοκίες

Στο επάνω κομμάτι της αγοράς των μεσαίων αυτοκινήτων στοχεύει το νέο C5 της Σιτροέν. H κατασκευή του ήδη ξεκίνησε στο εργοστάσιο της Pεν και επί τη ευκαιρία επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις παραγωγής του.


ΤO C5 της Σιτροέν, που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι του Παρισιού, έχει στόχο να καλύψει τo επάνω άκρο της μεσαίας κατηγορίας, με το χαμηλότερο να εξακολουθεί να καλύπτεται από την Ξαντιά, τουλάχιστον για όσο διάστημα θα υπάρχει ζήτηση. Για την εξέλιξή του εργάστηκαν 550 σχεδιαστές και μηχανικοί, και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους υλοποιείται στις εγκαταστάσεις της Ρεν, που λειτουργούν από το 1961 και φιλοξενούν παράλληλα τις γραμμές παραγωγής της Ξαντιά και της Ξαρά. Το εργατικό δυναμικό αριθμεί 9.940 άτομα και η συνολική ημερήσια παραγωγή φτάνει τα 1.700 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 920 είναι C5.
Οι εργασίες ξεκινούν με την κοπή και διαμόρφωση τμημάτων του πλαισίου, και συνεχίζονται με τη συναρμολόγηση ―με ηλεκτροσυγκόλληση― του αμαξώματος, τη βαφή και την τελική συναρμολόγηση των αυτοκινήτων. Τα υποσυστήματα που δεν κατασκευάζονται στη Ρεν παρέχονται από τους περίπου 60 εξωτερικούς προμηθευτές ή κατασκευάζονται σε άλλες εγκαταστάσεις του γαλλικού γκρουπ.
Η διαδικασία κατασκευής ξεκινά στο τμήμα κοπής και διαμόρφωσης, που καλύπτει 67.500 τετραγωνικά μέτρα και απασχολεί 800 εργαζομένους. Εδώ λειτουργούν 108 πρέσες, οι οποίες επεξεργάζονται 1.100 τόνους μεταλλικού ελάσματος την ημέρα, προσδίδοντάς του 240 διαφορετικές διαμορφώσεις. Οι πρέσες είναι κατανεμημένες σε 18 γραμμές για τη διαμόρφωση των ελασμάτων, ενώ μία ξεχωριστή γραμμή διατίθεται για την κοπή τους. Από τα βασικότερα συστατικά που κατασκευάζονται στο συγκεκριμένο τμήμα είναι το εμπρός υποπλαίσιο με τις υποδοχές για το σύστημα διεύθυνσης, καθώς και το αλουμινένιο καπό, που συμβάλλει στην εξοικονόμηση 7 κιλών βάρους από το αυτοκίνητο.
Ακολουθεί το τμήμα ηλεκτροσυγκόλλησης του αμαξώματος, που καταλαμβάνει επιφάνεια 90.000 τ.μ. και απασχολεί 1.500 άτομα, ενώ είναι το πλέον αυτοματοποιημένο, καθώς περιλαμβάνει 240 υπερσύγχρονα ρομπότ. Στο τμήμα συγκολλήσεων, ξεχωρίζει το επαναστατικό σύστημα Geoflexor, που «φροντίζει» για την τοποθέτηση των διάφορων τμημάτων του αμαξώματος στην κυρίως φέρουσα κατασκευή, με απόλυτη γεωμετρική ακρίβεια, χωρίς να καθυστερείται η ροή της παραγωγής. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να «αναγνωρίσει» και να συναρμολογήσει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς τύπους αμαξώματος στην ίδια γραμμή παραγωγής. Η διαδικασία της σύνδεσης περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 100 σημειακές ηλεκτροσυγκολλήσεις ανά αυτοκίνητο. Eνδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός ότι, στην κατασκευή του C5, εισάγεται για πρώτη φορά ένα νέο είδος «σιαμαίας» γραμμής παραγωγής. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υλοποίηση, στα πρώτα στάδια, η συναρμολόγηση της Ξαρά και του C5 γίνεται σε δύο διαφορετικές γραμμές, όμως, αργότερα χρησιμοποιείται η ίδια γραμμή και για τα δύο αυτοκίνητα, παρά τη διαφορετική διαμόρφωση των αμαξωμάτων. Το σύστημα Perception βασίζεται σε ρομπότ με τεχνητή όραση λέιζερ, τα οποία ελέγχουν τη γεωμετρία των αμαξωμάτων, χωρίς να παρεμβαίνουν στη ροή της παραγωγής, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα πρακτικές, που απαιτούσαν τη δημιουργία παράκαμψης για την εκτέλεση μετρήσεων. Τέλος, η εισαγωγή μιας νέας τεχνικής συγκόλλησης, με χρήση ειδικού συγκολλητικού φιλμ, περιορίζει τον αριθμό των απαιτούμενων σημειακών συγκολλήσεων, αυξάνοντας παράλληλα τόσο την αντοχή όσο και τη στεγανότητα.
Τα συναρμολογημένα αμαξώματα βάφονται σε ειδικές εγκαταστάσεις, απαλλαγμένες από κάθε ίχνος σκόνης, όπου λειτουργούν δύο ανεξάρτητες γραμμές βαφής. Για την ολοκλήρωση της βαφής, από τη στιγμή της άφιξης ενός αυτοκινήτου μέχρι την έξοδό του από τις εγκαταστάσεις, απαιτούνται περίπου 8 ώρες. Η διαδικασία βαφής περιλαμβάνει επεξεργασία κατά της διάβρωσης, που χαρίζει στη C5 12ετή αντισκωριακή εγγύηση. Οι θερμοκρασίες, στις οποίες στερεοποιούνται οι διάφορες επιστρώσεις του χρώματος και του βερνικιού, κυμαίνονται από 140 έως 180 βαθμούς Κελσίου. Το τμήμα βαφής εκτείνεται σε μια επιφάνεια 105.500 τ.μ. και απασχολεί 700 άτομα.
Ο μέσος χρόνος από τη στιγμή εισόδου του αυτοκινήτου μέχρι την έξοδό του από τη γραμμή τελικής συναρμολόγησης ανέρχεται σε περίπου 8 ώρες και 20 λεπτά. Σε αυτή τη φάση της παραγωγής, συνδέεται το αμάξωμα με τα μηχανικά μέρη και τον κινητήρα, ενώ γίνονται και οι απαραίτητες εργασίες φινιρίσματος. Περίπου 3.000 διαφορετικά εξαρτήματα, όπως καθίσματα, ταμπλό, παράθυρα, αναρτήσεις και άξονες, συναρμολογούνται για να δώσουν το τελικό προϊόν. Μετά την περάτωση της τελικής συναρμολόγησης, διεξάγονται οι τελικοί ποιοτικοί έλεγχοι για την πιστοποίηση της στεγανότητας της καμπίνας και της σωστής λειτουργίας των ηλεκτρικών και μηχανικών συστημάτων. Το τμήμα της τελικής συναρμολόγησης είναι και το λιγότερο αυτοματοποιημένο, μιας και οι εργασίες τοποθέτησης πληθώρας πολύπλοκων και ακανόνιστου σχήματος εξαρτημάτων απαιτεί τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού. Ωστόσο, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην εργονομία των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 25% του χρόνου που απαιτείται για τη συναρμολόγηση του C5, σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο που χρειαζόταν μέχρι τώρα η Ξαντιά.




Tο αυτοκίνητο
Το C5 αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εκπρόσωπο της γαλλικής εταιρείας στη μεσαία μεγάλη κατηγορία. Η διάθεση του αυτοκινήτου στη χώρα μας θα ξεκινήσει την προσεχή άνοιξη, ενώ η παραγωγή του βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο, που φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες του απαιτητικού οικογενειάρχη, με έμφαση στην άνεση, την ασφάλεια, αλλά και με πολλά στοιχεία πολυτέλειας. Το C5 βασίζεται σε μια εντελώς νέα πλατφόρμα, που, σε συνδυασμό με το νέο αμάξωμα, τοποθετεί το C5 αρκετά πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας, όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους. Στον τομέα της ανάρτησης, εγκαινιάζεται η χρήση του συστήματος Hydractive 3, που μεταβάλλει το ύψος του αυτοκινήτου ανάλογα με την ταχύτητα και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο διαφορετικών ρυθμίσεων της ανάρτησης, από τις οποίες η πρώτη εξασφαλίζει τη μεγιστοποίηση της άνεσης, ενώ η δεύτερη προσδίδει σπορτίφ οδική συμπεριφορά. Το C5 θα διατίθεται με τρία επίπεδα εξοπλισμού και πέντε διαφορετικούς κινητήρες ―εκ των οποίων οι τρεις είναι εντελώς νέοι― με ελάχιστη χωρητικότητα δύο λίτρων. Στις βενζινοκίνητες εκδόσεις ―οι οποίες, άλλωστε, θα απασχολήσουν περισσότερο την Ελλάδα― ξεχωρίζουν ο δίλιτρος κινητήρας HPi, άμεσου ψεκασμού, ισχύος 143 ίππων, καθώς και ο επανασχεδιασμένος τρίλιτρος V6, με ισχύ 210 ίππων. Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στον πλούσιο εξοπλισμό και στην ασφάλεια με την ενσωμάτωση αυτόματου κιβωτίου, που λειτουργεί και σαν σειριακό, με έξι αερόσακους, σύστημα πλοήγησης, ABS και σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης. Συγχρόνως, προσφέρονται πολλοί αυτοματισμοί. Aυτοί περιλαμβάνουν αισθητήρα που προειδοποιεί για την πτώση της πίεσης των ελαστικών, σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης των φώτων, αυτόματους υαλοκαθαριστήρες και ηλεκτρονικά βοηθήματα για το παρκάρισμα.




Η πλέον αυτοματοποιημένη γραμμή είναι αυτή των συγκολλήσεων, όπου όλες οι εργασίες γίνονται από ρομπότ, τα οποία εγγυώνται απόλυτη ακρίβεια στη γεωμετρία του αμαξώματος.



Και στις εγκαταστάσεις βαφής χρησιμοποιούνται ρομπότ για τον ομοιόμορφο ψεκασμό χρώματος στο συγκολλημένο αμάξωμα.



Το συγκεκριμένο ρομπότ, με απαλές δοκιμαστικές κινήσεις, υπολογίζει με ακρίβεια την κατάλληλη γωνία τοποθέτησης του παρμπρίζ. Έπειτα, το εφαρμόζει με «αποφασιστικότητα» στη θέση του.



Στη γραμμή τελικής συναρμολόγησης, μεγάλο μέρος των εργασιών γίνεται από εξειδικευμένους τεχνίτες. Εδώ τα αυτοκίνητα έχουν τοποθετηθεί στο πλάι για τη συναρμολόγηση των εξαρτημάτων του δαπέδου.



O έλεγχος για την καλή λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων διεξάγεται με σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα και διαβεβαιώνει ότι όλες οι ηλεκτρικές συνδέσεις έχουν γίνει σωστά.